Eredetiségvizsgálat

Kapcsolat:+36305301020

Nyitvatartás: Hétfő - Péntek, 06-18 óra

Szombathely, Puskás Tivadar utca 7.

Ára: 15.500 - 20.000,- Ft

Időtartam: 25-50 perc

Helyszínen váróhelyiségünkben megvárható.

Forduljon hozzánk bizalommal!

 

Mikor kell eredetiségvizsgálatot végeztetni?

Röviden: minden tulajdonjogban bekövetkezett változáskor, kivéve az egyenes ági öröklést, illetve a közvetlen rokoni ajándékozást (testvér, szülő, gyerek). Ez vonatkozik a külföldről behozott gépjárművekre is.

Ára:

Figyelem! Fix, hatósági áras, tehát mindenhol ugyanazon az áron végzendő szolgáltatás. Ne higgyen a kedvezmények ígéretének.

Árlista

Milyen papírok szükségesek:

 • Forgalmi engedély

 • Adásvételi szerződés

Személyi vagy egyéb hivatalos fényképes igazolvány

 • Lakcímkártya

Amennyiben nem tulajdonos hozza a járművet vizsgálatra, kérem hozzon meghatalmazást a gördülékeny ügyintézésért. Letölthető meghatalmazás

Az előzetes eredetiségvizsgálat elvégzését és eredményét igazoló hatósági bizonyítvány kerül kiállításra, ezt kell magával vinnie az ügyintézéshez.

Továbbá a fent felsoroltakon kívül szükséges a gépjármű törzskönyve és az új tulajdonos nevére kötött biztosítási szerződés. Elmúltak azok az idők mikor egy időpontért heteket kellet várni, ne fizessen érte feleslegesen. Napjainkban gyorsan és egyszerűen elintézhető bármely kormányablakban és ritkán tart fél óránál tovább.

Eredetiségvizsgálat:

Az eredetvizsga során megvizsgáljuk járművének egyedi azonosítóit, okmányait, valamint lekérdezésre kerül a belügyminisztérium körözési nyilvántartásából. Így Ön biztos lehet benne, hogy a megvásárolt jármű valóban az jármű, amit vásárolni kívánt. Továbbá az eredetvizsga megmérjük a járművön a festékréteg magasságát, tájékoztatjuk Önt volt-e valamely elem korábban javítva és újrafestve. Ön tájékoztatást kap, hogy járműve ha járműve volt korábban karambolos vagy egyéb okból javított.


 

Milyen járműveken végzünk eredetiségvizsgálatot:

 • Személyautó

 • Teherautó (3.5 tonnáig)

 • Motorkerékpár ( 50 ccm felett)

 • Utánfutó O1, O2 kategória)

 • Lakókocsi, Lószállító, egyéb speciális rendeltetésű pótkocsi 3.5 t-ig

 • Négykerekű segéd-motorkerékpár

Az eredetiségvizsgálat egy olyan vizsgálat, mely vizsgálat folyamán megvizsgálják a jármű alvázszámát, motorszámát és rendszámát azaz a gépjármű egyedi azonosító elemeit. Ezeket, az adatokat összehasonlítják a gyári állapothoz, a kísérő okmányokhoz, és a BM nyilvántartásához képest. Az idei évtől szigorították a vizsgáló állomásokat végző szakszervizek felszereltségének követelményét. Egységes szoftverrel kell dolgozni, ezzel gyorsul az ügyintézés, és biztonságosabb lesz az adatvizsgálat, azaz az eredetiségvizsgálat.

Az eredetiségvizsgálat elvégzését igazoló dokumentumra szükség van:

 • ha a külföldről behozott használt (és nem unios ország) gépjárművet vagy a járműnyilvántartásban nem szereplő jármű forgalomba akarjuk helyezni,
 • ha a forgalomból végleg kivont járművet ismét forgalomba akarjuk helyezni,
 • ha kiviteli rendszámot igénylünk,
 • ha olyan szerelő munkálatot végeztetünk a gépjárműn, mely az alvázszám megváltozásával jár,
 • ha a tulajdon jogban történő változást be kívánjuk jelenteni,
 • ha a vizsgálatot, bármilyen közhitelességi eljárás alá vonják a szakhatóságok.

A nyilvántartásba vételhez (azaz átiráshoz) hatvan napnál nem régebbi, eredetiségvizsgálat elvégzését igazoló dokumentumra van szükség. Ennek hiánya a nyilvántartási kérelem automatikus elutasítását vonja maga után. Az eredetiségvizsgálat elvégzését igazoló dokumentum nélkül a tulajdonjogban bekövetkező változást csak két esetben fogják bejegyezni. Ha jogalap öröklés, vagy ha gazdasági társaság átalakulása kapcsán bekövetkező vagyonszerzés valósul meg.

Az eredetiségvizsgálat nem kötelező, tehát nem kell elvégeztetni, ha állami szervek kezelésében, tulajdonában lévő gépjármű egymás közötti tulajdonjogának változásakor, valamint a gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó és arra jogosult vállalkozások egymás között létrejövő adás vétel esetében.

Az eredetiségvizsgálat elvégzését kérheti bármely fél, az eladó vagy a vevő. (célszerű az adás vétel előtt elvégezni, de úgy hogy az eladó és a vevő is jelen legyen) A vizsgálat után kapunk egy okmányt, ami igazolja a gépjármű eredetét, mely 60 napig érvényes!

Az eredetiségvizsgálat olyan hatósági eljárás, amely ahhoz szükséges, hogy a jármű új tulajdonosa nyilvántartásba vetethesse járművét.

A járművek eredetiségének megállapítása egy komplex zárt vizsgálati rendszerrel, oly módon történik, hogy a gépjármű egészét az összes specifikumával együtt hasonlítjuk össze a gépjármű azonosító elemeivel, illetve ezek adataival.

Amennyiben a gépjármű rendelkezik okmányokkal, akkor az összehasonlítás az okmányokra is kiterjed. Az eredetiségvizsgálat célja megállapítani, hogy a vizsgált jármű elsődleges azonosítói: alváz-, motorszám és típustábla, gyári eredetűek-e. Ha eltérés tapasztalható, akkor az milyen okokra vezethető vissza: 

 • Jogosulatlan beavatkozás
 • Korrózió,
 • sérülés utáni javítás.

Legfőbb célja viszont a közigazgatási rendszerbe illesztéssel a járműbűnözés (autólopás, roncskereskedelem, ikresítés, hitel és leasing csalás, biztosítási csalás) ellehetetlenítése – visszaszorítása!

A külföldről behozott üzemeltetés célját szolgáló járművek eredetiségvizsgálata csak a jármű származásának ellenőrzéséről és annak eredményéről szóló határozat jogerőre emelkedését követően végezhető el! A közlekedési igazgatási eljárásban a járművek eredetiségvizsgálat elvégzését a BM KANYVH által kiállított hatvan napnál nem régebbi határozattal kell igazolni.

Időpontfoglalás

RITMO Műhely - Vasi TK Bt. - Magyar